Liva Clinic | Diş Eti Tedavisi

Diş Eti Tedavisi

Diş Tedavileri ve
Diş Estetiği

Diş Eti Tedavisi

Diş eti tedavisi, diş eti hastalıklarının teşhisi ve tedavisini içerir. Diş eti hastalıkları genellikle diş plağı birikimi ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Tedavi, diş plağını ve bakterileri temizlemeyi, diş eti iltihabını kontrol altına almaya çalışmayı ve gerektiğinde cerrahi müdahaleleri içerebilir. Diş hekiminiz, diş eti sağlığını korumak veya iyileştirmek için en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıklarının erken döneminde vakaların çoğunluğunda cerrahi olmayan yaklaşımlar ile tedavi yeterlidir. Başlangıç periodontal tedavisinde diş ve kök yüzeyi temizliği yapılır, ağız hijyeni eğitimi verilir, oklüzyon kontrol edilir ve yemek artıklarının ve mikroroganizmaların daha kolay birikmesini sağlayan retansiyon alanları (çürükler, yirmi yaş dişleri) kaldırır. Bu tedavi ile dişetlerindeki iltihap azaltmak veya ortadan kaldırmak ve diş eti iltihabına sebep olan mikroorganizmaları ortamdan uzaklaştırmak amaçlanır. Bu tedaviyle, diş eti tekrar dişe adapte olur, diş eti büzülür ve doku cebi ortadan kalkar.

Cerrahi Periodontal Tedaviler

Daha ilerlemiş periodontal hastalıklar cerrahi tedaviyi gerektirebilir. Bu tedavi ile dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşları temizlenir; periodontal cepler ortadan kaldırılır; düzgün bir kök yüzeyini sağlanır ve hastaya daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu sağlanması amaçlanır.
Diş eti çekilmeleri bağ dokusu ya da serbest diş eti grefti operasyonları ile tedavi edilmektedir. Cerrahi girişimler:

Subgingival Küretaj

Başlangıç periodontal tedavisini takiben doku beklenen iyileşmeyi göstermiyorsa diş eti lokal anestezi ile uyuşturularak iltihabi dokular ve diş etinin altında bulunan diş taşları uzaklaştırılır.

Gingivektomi ve Gingivoplasti

Kalınlaşmış diş eti kenarlarına fizyolojik form vermek, diş eti morfolojisini düzeltmek ve fibrotik diş eti büyümelerini tedavi etmek için lokal anestezi ile yapılan cerrahi işlemdir.

Flep Operasyonu

Periodontal hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastaya yeterli plak kontrolünü sağlayabilecek ortamı yaratmak için yapılan cerrahi işlemdir. Bu işlemde ilgili bölge lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra diş eti, kök yüzeyleri ve kemik açığa çıkacak şekilde kaldırılıp, iltihaplı dokular uzaklaştırılıp, kök yüzeyi düzleştirilir ve gerekli kemik düzeltmeleri yapılır. Kemik yıkımının ilerlediği ve uygun olan durumlarda kemik grefti, membran ve doku uyarıcı proteinler kullanılarak yeni destek yapıların oluşturulması sağlanır.

Diş Eti Tedavisi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş eti tedavisi öncesi ve sonrasında şu noktalara dikkat etmek önemlidir:

Öncesi:
1. Diş hekiminizin önerilerine uygun şekilde ağız hijyeninizi sağlayın.
2. Randevuya gelirken, doktora tüm tıbbi geçmişinizi ve kullandığınız ilaçları bildirin.
3. Diş eti tedavisi hakkında bilgi edinin ve olası riskleri ve yan etkileri anlayın.

Sonrası:
1. Doktorunuzun önerdiği şekilde ağız hijyeninizi sürdürün ve diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarınızı geliştirin.
2. İyileşmeyi hızlandırmak için doktorunuzun tavsiye ettiği ağız bakım ürünlerini kullanın.
3. Doktorunuzun talimatlarına uygun şekilde ilaçlarınızı kullanın ve düzenli kontrolleri ihmal etmeyin.
4. İyileşme sürecinde aşırı sıcak veya sert yiyeceklerden kaçının ve diyetinize dikkat edin.
5. Belirtiler veya sorunlarla karşılaşırsanız hemen doktorunuza başvurun.